Bursa Endometriozis Tedavisi
Endometrıozis Tedavisi Bursa
Yazımızın devamında ‘’Endometriozis tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Endometriozis tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Endometriozis belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Endometriozis tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Deniz Güleryüz Çakmak ile iletişime geçebilirsiniz.
Endometriozis Nedir?
Endometriozis, rahim duvarından kopan epitelyum dokusunun, rahim dışı bir bölgede büyümesi sonucu meydana gelen hastalıktır. Bu hastalık, endometrioma olarak da bilinen çikolata kistlerine neden olmaktadır.
Rahim duvarı (endometrium), her ay hormonların etkisi ile bir miktar kalınlaşır. Bu sayede eğer yumurta döllenmesi gerçekleşirse, fallop tüplerinden rahme inen embriyo rahat bir şekilde rahim duvarına tutunabilir. Eğer döllenme gerçekleşmezse, kalınlaşmış olan rahim duvarı, yine hormonların etkisi ile incelir. Rahim duvarının incelme sürecinde yıkılan dokular, bir miktar kan ile birlikte, adet kanaması olarak vücuttan atılırlar. Ancak bazı bireylerde, retrograd menstrüasyon (retrograd adet kanaması) gibi nedenlerden, ilgili rahim duvarı dokusu vücuttan atılmak yerine rahim dışı bir bölgede gelişim göstermeye başlar. Bu da endometriozis adı verilen hastalığa neden olur.
Endometriozis Neden Olur?
Endometriozis görece yaygın bir kadın hastalığıdır ve şu gibi faktörler endometriozisin ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir:
- Retrograd menstrüasyon.
- Rahmi ilgilendiren cerrahi bir operasyon geçirmiş olmak.
- Hormon dengesizliği.
- Embriyonik hücre dönüşümü.
- Henüz doğum yapmamış olmak.
- Adet dönemlerinin normalden erken başlamış olması.
- İdeal kilonun altında olmak, düşük BMI.
- Adet döngüsünün normalden kısa olması.
- Ailede endometriozis öyküsü bulunması.
- Tekrarlayan genital ve pelvik bölge enfeksiyonları.
- Adet kanının akışını etkileyen hastalıklar.
Endometriozis nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Endometriozis Belirtileri Nelerdir?
Endometriozis, özellikle de adet dönemlerinde yoğunlaşan, şiddetli bir pelvik ağrıya neden olabilir. Endometriozisi olan kadınlar, adet dönemlerinde normalden daha şiddetli kramplar deneyimleyebilirler. Buna ek olarak endometriozis şu gibi şikayetlere neden olabilir:
- Pelvik bölge, bel ve karın ağrısı.
- Adet kanamalarının normalden daha ağır olması.
- Ara kanamalar.
- Adet döneminde yoğunlaşan sindirim sistemi ve boşaltım sistemi şikayetleri.
- Gebe kalmakta güçlük, infertilite.
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
- Şişkinlik.
Endometriozis bu gibi belirtilere neden olabilir. Ancak bahsi geçen belirtilerin pek çok farklı kadın hastalığında da görülebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden kesin teşhis için her zaman bir jinekoloji uzmanı ile görüşülmesi önerilir.
Bursa’da çikolata kistleri ve tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Op.Dr. Deniz Güleryüz Çakmak ile iletişime geçebilirsiniz.
Çikolata Kisti (Endometrioma) Nedir?
Endometriozis, rahim içi dokusuna benzer dokunun rahim dışarısında bulunmasıdır. Bu durum, yumurtalıkta bulunup kist halini aldığında, bu kistler, çikolata kisti ya da endometrioma olarak adlandırılır.
Çikolata Kisti Nedenleri Nelerdir?
Endometriozisin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Bugüne dek kabul edilmiş dört teori vardır. Bunlardan en yaygın görüleni, menstrüel kanın (adet kanının) ve kanla birlikte bir miktar rahim içi dokusunun geri akarak tüplere ve karın içi boşluğa ilerlemesi teorisidir. Böylece karın içerisine dökülen rahim içi dokusu, orada büyüyecektir. Buna ‘retrograd menstruasyon teorisi’ denir.
Endometriozisle ilişkili genetik predispozisyon yaratan birçok mutasyon gösterilmiştir. Günümüzde, moleküler ve genetik çalışmalar, yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?
Bazı kadınlarda hiçbir semptom (şikayet) gelişmez. En sık görülen semptom pelviste (alt karın bölgesi) ağrıdır (özellikle menstrüel periyot ile gelen). Ağrılı adet siklusları, bazı kadınlarda zamanla kötüleşebilir.
Endometriozisli Kadınlarda Ağrı Şu Durumlarda Olabilir:
- Menstrüel periyottan hemen önce veya periyot esnasında.
- Menstrüel periyotlar arasında, menstrüel periyotta ağırlaşan.
- Cinsel ilişki esnasında ve/veya sonrasında.
- İdrar yaparken veya dışkılama esnasında (özellikle adet döneminde).
Elbette, pelvik ağrı başka birçok sebepten de kaynaklanıyor olabilir. Ağrının sebebini, yapacağımız muayene ile anlamamız mümkündür.
Endometrioziste ağrının yanı sıra, gebe kalmada zorluk meydana gelebilir. Bunun sebebi, endometriozisin yumurtalıklara veya Fallop tüplerine zarar veren skar dokusu geliştirmesi olabilir. Gebe kalınırsa, endometriozisin gebeliğe bir zararı olmaz. Gebelik, çoğu zaman, endometriozise ait şikayetleri geçici olarak azaltır.
Çikolata Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Şikayetlerinize göre hekiminiz, endometriozis tanısından şüphelenebilir. Bir kişide kesin olarak endometriozis tanısını koymanın tek yolu, alınan dokunun patolojide incelenmesiyle mümkündür. Bu her zaman ameliyat gerektiği anlamına gelmez. Yüksek derecede endometriozis tanısı şüphesine varmak, yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonla mümkündür.
Ameliyat olan kadınlarda, ameliyattaki bulgulara göre, endometriozisi hafif, orta ve ciddi olarak sınıflandırmaktayız. Ameliyat öncesinde hafif şikayetleri olan kadınlarda ciddi endometriozis bulunabilirken, tersi de mümkündür.
Çikolata Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Endometriozisin yönetimi, her kadının şikayetine ve özelliklerine göre kişiselleştirilmelidir. Endometriozisi olan birçok kadın, basit tedavilerle veya sadece takiple yönetilebilirken, bazı hastalarda ise ileri tedavi yöntemleri gerekebilmektedir. Endometriozis için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Sık kullanılan tedaviler şunlardır:
- Doğum kontrol hapları.
- Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar.
- Diğer hormon tedavileri (Progestinler, GnRHa).
Cerrahi (Laparoskopi veya Robotik Cerrahi).
En iyi tedavi seçeneği, yaşınıza, şikayetlerinize, muayene bulgularınıza, ileride potansiyel gebelik planlarınıza göre sunulacaktır. Ameliyat veya ilaç tedavisi kararı verirken, ameliyat sonrası yumurtalık rezervinin bir miktar azalabileceğini, endometriozis/endometriomanın tekrarlayabilen hastalık olduğu ve tekrar ameliyat gerekmesi halinde yumurtalık rezervlerinde bir miktar daha azalma oluşabileceğini düşünerek hareket etmekteyiz.
Medikal tedavi (ilaç tedavisi) önerdiysek, bunların faydası ve zararı, yan etkileri, ne sıklıkta ve sürede kullanılacağı konusundaki detaylı bilgileri vermekteyiz.
Ameliyat seçeneği, şu durumlarda önerilebilir:
- Özellikle belirli bölgede, ilaçla azalmayan şiddetli ağrı, hassasiyet
İlaç tedavisine yanıt alınamaması - Gebe kalınamıyor ve endometriozisin bunun sebebi olduğu düşünülüyorsa
- Çikolata kisti içerisinde kötü huylu tümör olma ihtimali mevcutsa
Ameliyatın amacı, endometriozis ve skar dokularını çıkarmaktır. Ameliyatı takip eden kısa süre içerisinde hastaların ağrı şikayetlerinde belirgin gerileme beklenir.
Endometriozis ameliyatlarında hemen hemen daima laparoskopi (kapalı cerrahi) tercih etmekteyiz.
Çikolata kisti ameliyatlarında birkaç nokta önem taşır:
Öncelikle kistin tam olarak çıkarılması, hastalığın tekrarlama şansını azaltmak için oldukça önemlidir. İkincisi ise, bu kist çıkarılırken kibar cerrahi tekniklerin kullanılması ve normal yumurtalık dokusuna en az zarar verilmesi amaçlanmalıdır. Diğer bir nokta ise, çikolata kistinin yanı sıra ağrılara yol açan derin pelvik endometriozis varsa, bu hastalıklı dokuların çıkarılması ağrının geçmesi için şarttır. Derin endometrioziis olan hastalarda sadece çikolata kistini çıkarıp bu dokuları çıkarmamak, ağrıların yeterince azalmamasına yol açacaktır. Son olarak, endometriozis zemininde kanser şüphesi içeren kistlerde onkolojik prensiplere göre cerrahi teknikler uygulanmalı ve kist içeriği karna yayılmadan çıkarılmalı ve hızlı patoloji uygulanmalıdır.
Çikolata Kisti Kendiliğinden Küçülür Mü?
Çikolata kistlerinin bazıları kendiliğinden küçülür. Ancak küçülmesi beklenen, ufak boyutlardaki çikolata kistlerinin düzenli takip edilmesi gerekir. Doktorun gözlem ve değerlendirmesine göre, belirli aralıklarla yapılan jinekolojik muayenelerle kistin küçülüp küçülmediği anlaşılabilir.
Çikolata Kisti Tedavi Edilebilir Mi?
Çikolata kistleri ve endometriozis, medikal veya cerrahi olarak tedavi edilebilir. Cerrahi tedavinin önerildiği hastalarda laparoskopi tercih edilir. Endometriozis cerrahisinde laparoskopi, altın standarttır.
Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çikolata kistlerinin ve endometriozisin tedavi sürecinde, ilgili hastalıkların bireyin günlük yaşamını, genel sağlığını ve doğurganlığını ne ölçüde etkilediği çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer birey, endometriozis ve neden olduğu çikolata kistleri nedeniyle ciddi bir şikayet deneyimlemiyorsa ve kist içerisinde kanser şüphesi yoksa düzenli takip ve gözlem muayeneleri yeterli olabilir. Bu sürece, kistlerin büyümesini önleyen ilaçlar ve semptoma yönelik ilaçlar reçete edilebilir. Bununla birlikte bazı hastalarda, çikolata kistlerini ve yol açtıkları; kısırlık, şiddetli adet kanamaları vb. şikayetleri ortadan kaldırabilmek için cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulur.
Çikolata kistinin cerrahi tedavisinde ise günümüzde en sık laparoskopik yöntemlerle yapılan, kapalı çikolata kisti ameliyatı tercih edilir. Bu modern teknik sayesinde, milimetrik cerrahi kesiler kullanılarak çikolata kistlerini tedavi etmek mümkün olmaktadır.
Bursa Çikolata Kisti Tedavisi Fiyatları
Çikolata kisti tedavisi ve endometriozis hakkında daha fazla bilgi almak için Op. Dr. Deniz Güleryüz Çakmak ile iletişime geçebilirsiniz.
0224 249 95 95 numaralı telefonumuzdan randevu alabilirsiniz.
Diğer Hizmetlerimiz
- Tüp Bebek Tedavisi
- Gebelik Takibi
- Doğal Doğum
- Vajinismus Tedavisi
- Genital Estetik
- Kürtaj